Autoimmun protokoll diéta

Akkor is érdemes autoimmun protokoll étrendre váltanod, ha nem tudod megengedni magadnak az organikus, bio, tiszta élelmiszereket?

Az Autoimmun Protokoll (AIP) egy olyan étrend, amely sokaknak segít az autoimmun tünetek enyhítésében. Az AIP étrend lényege a gyulladás csökkentése és az immunrendszer támogatása.

De mit tegyél, ha anyagi korlátok vagy az alapanyagok hiánya miatt úgy érzed, nem engedheted meg magadnak a minőségi alapanyagokat? Lehet-e eredményesen követned az AIP diétát ilyen körülmények között is? A válasz igen! 

Ebben a cikkben megmutatom, hogy miként lehet az AIP étrendet követni megfizethető alternatívákkal, és miért is érdemes ezt megtenni.

Miért fontos a toxinmentes tiszta alapanyag az autoimmun protokoll étrenden? 

Az AIP diéta egy eliminációs étrend, amely célja a gyulladást okozó és a bélrendszert károsító élelmiszerek eltávolítása az étrendből. Az AIP diéta célja az emésztőrendszer egészségének helyreállítása, az immunrendszer működésének támogatása és a gyulladás csökkentése. Ahhoz, hogy maximalizáljuk a gyulladáscsökkentés hatékonyságát el kell hagynunk azokat a környezeti toxinokat, melyek nagyban hozzájárulnak a krónikus gyulladás kialakulásához és fenntartásához.


A nagyipari termelésből kikerülő élelmiszereink a hozam és haszon maximalizásál elve miatt tele vannak nem kívánatos melléktermékekekkel. A zöldségek és gyümölcsök esetében permetszerek, műtrágyák, gyom és rovarirtószerek terhelik a szervezetünket, míg a húsok esetében antibiotikummaradványok, hozamnövelők, hormonok stb… sokaságát visszük be az étkezésünkkel.

Nem riogatásból írom, hogy aztán ezen stresszelj, de jó ha tudod, hogy ezek a toxinok számos területen lépnek fel támadólag a szervezetben: az emberi szervezet ezeket a toxinokat nem tudja lebontani vagy hatékonyan (károkozás nélkül) kivezetni a szervezetből, így nagyon megterheli a májat. Majd a zsírszövetben tárolódnak.

Megváltoztathatják egyes gének expresszióit ezáltal betegségeket okozhatnak. Kibillentik az egyensúlyból a hormonháztartást és sorolhatnám, de nem fogom megtenni. Legyen elég annyi, hogy a toxinok stresszt jelentenek a szervezetre nézve, ami táplálja a krónikus gyulladást. 

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy ha nem jó a hipermarketben kapható zöldség és hús, akkor mégis mit és honnan, de legfőképpen mennyiért szerezhetsz be? 

Autoimmun protokoll étrend alacsony kötségvetésen

A legjobb választás zöldségek-gyümölcsök esetében, ha organikus és tanúsított bio termelőtől tudsz vásárolni, akik garantálják, hogy csak olyan, a biogazdálkodásban használatos szereket használnak, melyek nem károsak az egészségedre és a környezetre. Húsok esetében a legeltetett, vagy kapirgálós, szabadon tartott vagy halászott, genetikailag meghatározott táplálékát fogyasztó állatok húsa a legmegfelelőbb.

A zöldségek-gyümölcsök esetében így nem tartalmazzák azokat a toxinokat, melyek károsak és a fenntratható gazdálkodás miatt elvárható, hogy a termények íze és a tápanyagtartalma is jobb lesz. Míg a húsok esetében nem tartalmazzák a fentebb felsorolt toxinokat és ezek az állatok életük során kevésbé stresszesek lesznek, mint az ólban, akvakúltúrában, ketrecben tartott, táppal etetett társaik.

Ha egy állatot stressz ér a tartása miatt, akkor a húsában arányaiban több lesz az omega-6 zsírsav, ami nagy mennyiségben (a hússal együtt) elfogyasztva ránk nézve gyulladáskeltő!!! Már megint a krónikus gyulladás, ugye…


Tehát az AIP diéta követése során fontos szempont a minőségi alapanyagok használata. Az ideális helyzetben az összes élelmiszerünk a legmagasabb minőségű forrásokból származna. Azonban nem mindenki engedheti meg magának a drága alapanyagokat, és nem mindenhol könnyen beszerezhetők a kívánt minőségű élelmiszerek.

Szemléletmódváltás! 

Szemléletmódváltás #1.
Az nem működik, hogy kijelented, hogy te nem tudod beszerezni az alapanyagokat és akkor inkább hagyod a francba az egészet, pedig még a google-t sem nyitottad ki a cél érdekében. Hidd el, tele van az ország kistermelőkkel, akik olyan temékeket állítanak elő, amelyek megfelelőek az AIP-ban, csak egymásra kell találnotok. Mivel ezek a kistermelők nincsenek feltétlenül szem előtt, nem biztos, hogy a legprofibb a marketingjük, így neked kell őket felkutatnod és ez kemény munka.

Keresgélhetsz interneten, vagy ha velem ellentétben nem vagy végletesen antiszociális, akkor beszélgethetsz a henteseddel, hogy tud-e ajánlani neked megfelelőbb húsokat. De az első lépést neked kell megtenned.
Haladj lépésről lépésre és kutasd fel a forrásaidat!


Szemléletmódváltás #2.
Nem kell a tökéletest hoznod ebben a témában (sem)! Ez is egy spektrum… az egyik végén van a kényszeretetett, zsúfolva, ólban tartott, hormonozott, antibiotikumozott állatok húsa és a másik végén pedig a szivárványos réten élő, kezedből aranyszalmát rágcsáló saját kis bárányka, akit unikornishányásban fürdetsz minden nap.  A kettő között rengeteg választási lehetőség van! Érdemes szem előtt tartani, hogy mindig van egy jobb lépés.

Mindig van egy jobb döntés, amit meghozhatsz. Nem a tökéletes döntést kell meghoznod, hanem az egyre jobbat, így fejlődik a szemléletünk is, és meg fogod találni az utakat, hogy jobb minőségű élelmiszert fogyassz.

Szemléletmódváltás #3: 
A minőségi élelmiszer drága, ezen nincs mit szépíteni. De tedd fel magadnak a kérdést, hogy mihez képest! Ha összeszámolod, hogy naponta mennyi csokit, kólát, ropit, kekszet, kávét, kenyeret, tejet, cigarettát, stb… fogyasztottál el, és ha ezek árát rápakolod a hiperben kapható zöldség-gyümölcs vagy hús árára, nem sokkal lesz olcsóbb. Azzal, hogy nem fogyasztod azokat a termékeket, spórolsz magadnak arra, hogy meg tudd engedni a minőségibb, de drágább alapanyagokat. 

Szemléletmódváltás #4.
Az egészségünkbe fektetni soha nem hülyeség. Mert azt a pénzt, amit életmódváltásra költesz, simán elkölthetnéd a gyógyszerekre vagy orvosokra is, ha nem váltasz.

De azért van egy jó hírem is! Nem kell, hogy a gatyád is rámenjen az életmódváltásodra! A minőségi alapanyagok kiválasztása nem feltétlenül jár sokkal magasabb költségekkel.
Itt van néhány tipp, ami segít alacsonyabban tartani a költségvetésedet, mint azt gondoltad volna:

Gyakorlati tanácsok

1. Vásárolj nagyban és keresd az akciókat!

Az egyik legjobb módja a pénz megtakarításának, ha nagy mennyiségben vásárolsz. Vannak élelmiszerek, amelyek hosszú ideig eltarthatók, mint például az édesburgonya, hagyma, fokhagyma vagy az alma. Ezeknek most van ősszel szezonja, ilyenkor lehet a termelőktől zsákos kiszerelésben is kapni ezeket a zöldségeket-gyümölcsöket.
Már több nagyobb üzletláncnak van bio szekciója, ahol leárazások is szoktak lenni. Keresd ezeket tudatosan!

Személyes tipp: minden novemberben apukámmal veszünk egy sertést háztól és feldolgozzuk a fülétől a farkáig. Sokkal olcsóbban jutok így minőségi tőkehúshoz, arról nem is beszélve, hogy úgy csinálja meg nekem a feldolgozott hústermékeket (májas, disznósajt, kolbász, hurka), hogy azok AIP kompatibilisek legyenek. 

2. Tervezd meg a menüdet előre!

Tervezd meg a menüdet pár napra vagy egy hétre előre. Ha csak egy héten egyszer kell menned boltba, akkor kevesebb pénzt is fogsz otthagyni.

3. Vásárolj helyi és szezonális alapanyagokat,  járj piacra!

Keresd fel a helyi termelői piacot!  Keresd a piacokon a legkisebb asztalnál ülő néniket-bácsikat, akik nagy eséllyel a saját kertjük termékeit fogják árulni, általában nem horror áron. Nekik nincs bio minősítésük, az biztos, de nagy tudással és hagyományokkal nevelik a csirkét és termesztik a zöldségeiket. A szezonális zöldségek alapvetően olcsóbbak, mint a primer, fóliás társaik. Télen egyél feketeretket és ne uborkát!

Emellett a helyi gazdák és hentesek gyakran kínálják a legjobb minőségű zöldségeket és húsokat kedvezőbb áron. Ilyenkor kapcsolatot tudsz létesíteni a kereskedőkkel és elmondhatod, hogy mit keresel, hátha van ötlete rá, hogyan tudja beszerezni és máris új utakat ismertél meg. A keresletet mi teremtjük meg, de ha nem tudnak róla az eladók, hogy mit szeretnénk, akkor nem is fogják kínálni.

4. Vegyél részt közösségi kosár programokban!

A kosár közösségek olyan programok, amelyek lehetővé teszik a helyi gazdák támogatását és közvetlen hozzáférést biztosítanak a friss terményekhez. A kosár programok keretében előfizetést fizetsz a gazdának vagy a termelőnek, és cserébe rendszeresen friss zöldségeket és gyümölcsöket kapsz. Általában jó áron kínálják a szezonális termékeket, és lehetővé teszik a közvetlen kapcsolat kialakítását a helyi termelőkkel. Az előfizetés rendszeresen friss alapanyagokat biztosít, és segíthet megtakarítani hosszú távon.

5. Nem kell mindig organikus-biot venni!

Amikor szoros költségvetésből gazdálkodsz, stresszes lehet, ha csak azt hallod, hogy a bio és az organikus a jó, de vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyekből egyáltalán nem éri meg az organikust megvenni, mert ugyanolyan jó a kommersz is.
Az Environmental Working Group minden évben meghatározza a 12 “legpiszkosabb” és legtisztább zöldséget-gyümölcsöt. Teszik ezt különböző vizsgálatok által, hogy megállapítsák melyik zöldségek tartalmazzák a legtöbb növényvédőszer maradványt még mosás után is.
Íme a 2023-as lista:

A piszkos 12, tehát azok a zöldségek és gyümölcsök listája, melyek a legtöbb peszticidet tartalmazzák. Ezekből érdemes mindenképpen a bio verziót választani.

  1. Földieper
  2. Spenót
  3. Leveles kel
  4. Őszibarack
  5. Körte
  6. Nektarin
  7. Alma
  8. Szőlő
  9. Kaliforniai paprika
  10. Cseresznye
  11. Áfonya
  12. Zöldbab 

A tiszta 15, pedig azoknak az élelmiszereknek a listája, melyek a legkevésbé kumulálják a peszticideket, tehát ezekből nyugodtan válaszd a boltban elérhető nem bio verziót!

  1. Avokádó
  2. Csöves kukorica
  3. Ananász
  4. Hagyma
  5. Papaja
  6. Zöldborsó
  7. Spárga
  8. Sárgadinnye
  9. Kivi
  10. Káposzta
  11. Gomba
  12. Mangó
  13. Édesburgonya
  14. Görögdinnye
  15. Sárgarépa

6. Vegyél fagyasztott zöldséget!
Vásárolj fagyasztott zöldségeket. Ezeket általában éretten szedik (ellentétben azokkal, melyeket érés közben tárolnak és szállítanak), és villámgyorsan fagyasztják, ami megőrzi a tápanyagok jelentős részét. Emellett általában olcsóbbak is. Számos áruházban találsz bio fagyasztott zöldségeket, csak keresni kell. Itt ki is használhatod az akciókat és be tudsz tárazni belőlük.

7. Tartósítsd otthon az idényzöldségeket!

Ha sikerül olcsón idényzöldséget beszerezni, akkor tartósítsd otthon. A legkézenfekvőbb megoldás a fagyasztás, de két legyet üthetsz egy csapásra, ha fermentálsz. Egyszerre tartósítasz és egy probiotikus szuperélelmiszert is gyártasz, ami nagyon jó hatással van a szervezetedre. 

8. Termeld meg a saját bio zöldségedet!

Ha van kerted, akkor ez evidens, de ha csak egy kis balkon áll rendelkezésedre, akkor is tudsz tenni pár dolgot. Lehet kapni bio zöldségföldet vagy fűszernövény földet és bio magokat, palántákat is. Használd ki az 1 négyzetméteredet is! Lehet nevelgetni leveleseket (pak choi, mángold, rukkola, spenót) vagy fűszernövényeket is (menta, bazsalikom stb…). Ez azért nagyon hasznos, mert ezek a zöldnövények tele vannak tápanyagokkal, szintén szuperélelmiszerek és nagyon olcsón meg tudod magadnak termelni őket!

Minőségi alapanyagok vs. megfizethető alternatívák a húsok tekintetében

  1. Válaszd a belsőségeket! A belsőségek a természet multivitaminjai. Tele vannak mikrotápanyaggal és vitaminokkal. Igazi szuperélelmiszerek. Szerencsére a magyar ember szereti a belsőségeket és nem kell senkit rábeszélni egy jó kis zúzapörköltre. Ezek az alkatrészek olcsóbbak, mint a hús, pedig sokkal értékesebb tápanyagok.
    Optimális választás a legeltetett vagy szabadon tartott állat belsősége.
    Azonban elég jó választás a kommersz tartásban nevelkedett állat belsősége is. A toxinok főként a zsírszövetben tárolódnak, és mivel a belsőségek alapvetően zsírban szegények, így a nem organikus forrás is biztonsággal fogyasztható. Ráadásul annyira értékes tápanyagok, hogy kompromisszumot köthetünk ebben az esetben.
  2. Válassz olyan húsrészeket, melyek kevésbé népszerűek, így olcsóbbak. Szárny, farhát, nyak, fejhús, húsos csont, halfej és uszony. Ezekből szuper alaplevek készíthetők. Ha csonttal együtt veszed a húst szintén olcsóbban jössz ki, mert a csontot felhasználhatod a regeneráló csontalaplé készítéséhez. 
  3. A darált hús vagy nyesedékek általában olcsóbbak, mint a népszerű vágási módok.
  4. Halak esetében az optimális választás a halászott vadon élő hal frissen vagy fagyasztva (MSC jelölés a csomagoláson), ternger gyümölcsei frissen vagy fagyasztva (ha nincs adalékanyag hozzáadva. Sajnos a legtöbbször van), hazai vizek édesvízi halai. Ezek az opciók fagyasztva olcsóbbak.
    Elég jó választás a fenttartható akvakultúrában tenyésztett hal (ASC jelölés a csomagoláson), adalékanyag nélküli konzerv kistestű halak (szardínia, makréla, esetenként tonhal)
  5. Vadhúsok ismerősöktől vagy vadásztársaságoktól is beszerezhetők, ahol akár a másnak nem kellő csontot és nyesedékhúst is meg lehet venni viszonylag jó áron.

Ha idáig eljutottál, akkor nagyon szuper vagy! Jutalmul megosztok veled pár beszerzési forrást, amit én személy szerint nagyon szeretek. Nincs hozzájuk semmi érdekkapcsolatom, maximum annyi, hogy szeretném, ha jó sokáig működnének.

Nagymama házi boltja: szabadon tartott húsok és belsőségek. Drága, de nagyon jó minőségű termékek

kifli.hu bio zöldségek, húsok és halak: viszonylag olcsóbb választás, mindig vannak akciók

Tanyasi csirke: nagyon jó ár/érték arányú választás, igaz, hogy kapnak a csirkék tápot, de szabadon vannak tartva és kapirgálnak

Zöldvitál: A kedvenc bio zöldleveles beszállítóm. Minden szerdán hozza a futár a friss zöldlevelest

Tesco, Auchan, Lidl, Aldi fagyasztott zöldségek

Összefoglalás

Az AIP étrend megvalósítható olyan helyzetekben is, amikor az anyagi korlátok vagy az alapanyagok hiánya miatt nehéz megengedni magadnak a minőségi alapanyagokat. Fontos azonban, hogy olyan alternatívákat keress, amelyek megfelelnek az AIP diéta alapelveinek.


Az optimális gyulladáscsökkentés  érdekében előnyben kell részesítened a minőségi, tápanyagdús ételeket, amikor csak lehetséges. Válaszd az organikus termékeket, kerüld a génmódosított élelmiszereket és keresd a helyi termelőket és henteseket, akik kedvező áron kínálják a friss alapanyagokat.

Az AIP étrend egy egyedülálló lehetőség az autoimmun betegségben szenvedőknek a tünetek enyhítésére és az egészség javítására. Ne hagyd, hogy az anyagi korlátok vagy az alapanyagok hiánya megakadályozzon abban, hogy megpróbáld. Az AIP étrend az egészséged megőrzésének és a gyógyulásnak az egyik kulcsa lehet, és megfizethető alternatívákkal is megvalósítható.

Bízok benne, hogy ez a cikk segített megérteni, hogyan lehetséges az AIP diéta megvalósítása megfizethető alapanyagokkal és hogyan rangsorolhatod az ételeket az elimináció során. Ne hagyd, hogy az anyagi nehézségek vagy a beszerzési problémák elriasszanak. Az egészséged érdekében való erőfeszítéseid mindenképpen megtérül!

Az AIP diéta megtanít arra, hogy megbecsüld a testet és az egészséget, és a tápanyagdús ételek választása lehet az első lépés a gyógyulás felé. Ne felejtsd el, hogy az AIP diéta a saját utadon és szükségleteiden alapul, és mindig egyeztess egészségügyi szakemberrel, mielőtt nagyobb változtatásokat vezetnél be az étrendedben.

Azt se felejtsd el, hogy az étrended megváltoztatása csak az egyik pillére a gyulladáscsökkentő életmódnak. Ezen kívül másik 4 életmódpillér támogatja még a gyulladáscsökkentést a vitalitásod visszaszerzése érdekében: alvás, sejtszintű táplálás, stresszkezelés és okos testmozgás életmódelemei támogatnak még. Ha ezekre mind odafigyelsz, akkor az étkezésedben levő tökéletlenségek sem lesznek annyira feltűnőek, mert a többi életmódpillér kiegyensúlyozza azt.


Szeretnéd visszaszerezni a vitalitásodat és autoimmun állapotban érintettként teljes életet élni? Elkezdenéd az autoimmun protokoll étrendet, de azt sem tudod, hol kezdj és kinek higyj? Túl sok az ellentétes információ a témában?
Autoimmun mindennapok életmódprogramomban segítek, hogy újra egyensúlyba kerülj, hogy jól csináld az AIP-t és a gyulladáscsökkentő életmódot. 

Fontos!
Az általam átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. A leírt információk a saját ismereteim és tapasztalataimat tükrözik, melyekez az olvasó a saját felelősségére használja. Az ismeretek egyéni alkalmazása és értelmezése kizárólag az olvasó felelőssége. Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét.

Comments

  1. Anikó

    Felhívnám a figyelmet a Közért+ online kereskedőre, amelyik ténylegesen kistermelőkkel áll kapcsolatban és minőségi áru forgalmazására jött létre.
    kozertplusz.hu

Add A Comment