módosított autoimmun protokoll

Kutatások tükrében: könnyített autoimmun protokoll segít a gyulladáscsökkentésben 2024-től

2024 első napjaiban egy új ajánlás jelent meg, mely az autoimmun protokoll frissítéseit tartalmazza. Ezeket a változtatásokat az elmúlt több mint 10 év tudományos kutatásai és gyakorlati felhasználási tapasztalatok alapján hozták meg.

Az angol nyelvű ajánlást az Autoimmun Wellness honlap állásfoglalásának fordítása alapján írtam, hogy segítsen neked eligazodni az új információk tengerében. 

A következő napokban a saját cikkjeim és kiadványaim is frissülni fognak, hogy minél több információd legyen a döntéseidet meghozni. Célom, hogy napra készen és a lehető legjobban tudjalak támogatni a gyulladáscsökkentés útján.

Az autoimmun protokoll (AIP) 2011-es indulása óta nem történt jelentős frissítés az alapelvekben. Az eredeti koncepció szerint létezett, amelyet szakértők alkottak meg és világszerte az autoimmun közösség és az autoimmun protokoll coachok használt a gyulladáscsökkentésre és az autoimmun tünetek enyhítésére.
Most ez megváltozik a Módosított AIP Elimináció bejelentésével. 

Ez a bejegyzés a változások mögötti okokat mutatja be, valamint információt ad az új protokollal kapcsolatos további információkhoz.

Okok az autoimmun protokoll frissítésére

Először is, beszéljünk az AIP történetéről egy kicsit és arról, mi vezetett ezekhez a változásokhoz. Eredetileg Sarah Ballantyne, PhD. részletezte és finomította a protokollt. Ezek az alapok vezettek aztán oda, hogy akár önállóan, akár szakmai segítséggel de világszerte számos autoimmun harcos sikerrel alkalmazta a prtotokollt.  Szakmai segítség is alakult, köztük a AIP Certified Coach Practitioner Training, melynek tapasztalatai által és segítségével jött létre ez a frissített protokoll 2024 januárjában.

Ezenkívül Dr. Ballantyne kutatásai és írásai érdeklődést keltettek a tudományos gyógyászati kutatói közösség körében. Érdeklődtek az AIP hatékonyságának hivatalos tanulmányozása iránt különféle autoimmun állapotok esetében, mint például a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, a Hashimoto-thyreoiditis, a reumatoid arthritis és a pikkelysömör. Bár az AIP hatékonyságát vizsgáló orvosi kutatások még gyermekcipőben járnak, de számos tanulmány készült a témában az elmúlt 13 évben. Remek hír, hogy az első eredmények ígéretesek az autoimmun betegségben szenvedők számára, akik magasabb életminőséget, kevesebb autoimmun tünettel élhetnek és kevesebb gyógyszert igényelhetnek az AIP alkalmazása során és utána.

Most, hogy kezd kibontakozni az AIP hatékonyságát vizsgáló kutatások területe, és számos évnyi tapasztalattal rendelkező szakembercsoport is van az AIP alkalmazásában és testreszabásában, itt volt az ideje annak, hogy felülvizsgálják, mi működik, és mi lehetne jobb a következő években azoknak, akik az autoimmun protokollt szeretnék segítségül hívni a gyulladáscsökkentésben és az autoimmun tünetek mérséklésében. Az elmúlt 13 év tudományos kutatások adatai és az AIP egészségmentorok és coachok kliensekkel történő munkájuk során szerzett tapasztalatai vezettek arra, hogy ideje finomhangolni az AIP alapelveit. 

Ezek itt azok a fő okok és tapasztalatok, amiért az AIP-t most frissítik:

#1. A kutatásokban részt vevő páciensek már azelőtt tapasztaltak eredményeket mielőtt a teljes eliminációt elérték volna: 

Minden AIP orvosi tanulmányban egy hat hétig tartó fokozatos átmenetet alkalmaztak a páciensek eliminációs fázisba való könnyebb bevezetése érdekében, amit aztán további 4 hétig fenntartottak. Egy IBD (gyulladásos bélbetegség) tanulmányban, amelyben az AIP hatását vizsgálták (PMID: 28858071) a páciensek 73%-a az ötödik héten elérte a klinikai remissziót, ami 1 héttel a teljes elimináció elérése előtt történt.


Ebben a tanulmányban a páciensek végig a tanulmány teljes időtartamára megőrizték a klinikai remisszió állapotát, és ezen a ponton túl már egyetlen további páciens sem érte el a klinikai remissziót. Ami ebből kiderül, hogy valószínűleg leginkább az eliminációba bevezető időszak (amikor fokozatosan, lépésről-lépésre hagyjuk el a potenciális allergén élelmiszereket) segített a kedvező eredmények elérésében, és hogy a teljes eliminációs fázis lehet, hogy nem volt szükséges mindegyik páciens számára.

#2. Az AIP Certified Coaches közösség tapasztalatai jó eredményekről számolnak be a teljes elimináció nélkül is

Az Autoimmun Protokoll mostanra már sok éve széles körben használatban van az életmódváltást segítő szakemberek közösségében. A segítő szakmeberek gyakran azt tapasztalták, hogy az eredeti AIP protokoll szükségtelenül szigorú, és gyakran szükséges módosítani az eliminációs listát az ügyfeleik és betegeik igényeinek megfelelően. Továbbá beszámolnak arról, hogy a módosított vagy kevésbé szigorú eliminációs protokoll alkalmazásával ugyanolyan jó eredményeket érnek el, mint a szigorú AIP segítségével.
(Saját megjegyzésem, hogy a mentori munkámban a személyre szabás eddig is a legfontosabb kritérium volt és ugyanazt tapasztaltam, mint amit az amerikai aip mentorok leírtak).

#3 Néhány kutatás azt mutatta, hogy az egyszerűbb megközelítés hamarabb vezet eredményre: 

Amikor az autoimmun protokollt Dr. Ballantyne leírta és megalkotta, nagyon kevés kutatás foglalkozott az eliminációs diéták hatékonyságával az autoimmun betegségek kezelésében. Az elmúlt évtizedben ez megváltozott, és sok tanulmány készült különböző eliminációs protokollok alkalmazásával konkrét autoimmun állapotok esetében, különösen gluténmentes és tejmentes diétákkal. Ezek a megvonásos diétákkal való vizsgálódás ígéretes eredményeket mutatnak arról, hogy egy egyszerűbb megközelítéssel, kevesebb eliminált élelmiszerrel néhány beteg és állapot esetében előrelépés érhető el.

#4 Sokan nem tudják megfizetni az életmódváltást vagy nem tudják beszerezni a speciálisabb alapanyagokat: 

A speciálisabb alapanyagokhoz való hozzáférés (gondoljunk csak a biztonságos keményítősök) és a költségek sokaknak visszatartó erő. Van, aki anyagilag nem tudja megengedni magának az alapanyagokat és van, aki a rutinjába nem tudja beilleszteni a mindennapi ételkészítést. Ebben az esetben is javasolják a protokoll módosítását azok számára, akik ezekkel akadályokkal szembesülnek, a Módosított AIP költségkímélőbb és elérhetőbb, még több ember számára teszi lehetővé a gyógyulást az AIP segítségével.

Az AIP frissítésének folyamata

Az autoimmun protokoll 2024-es frissítése több hónapos konzultáció eredménye, amely során sok kulcsszereplőt megkérdeztek az ezzel foglalkozók körében. Megkérdezték az orvosi tanulmányokat végző kutatókat és más hasonló területeken kutatást végző szakemberek. Végül figyelembe vették a legújabb tudományos bizonyítékokat az eliminációs diéták tekintetében.

A kutatásokból levont tapasztalat kétféle volt: először is, hogy az eredeti autoimmun protokoll magas hatékonysággal működik mind a kutatásban, mind a gyakorlatban. Másodszor pedig a kutatók és a mentorok egyetértenek abban, hogy néhány páciens számára a kevésbé szigorú protokoll lenne a megfelelőbb. Ez vezetett a két elkülönített AIP eliminációs irány létrehozásához:

AIP Core (szigorú, eredeti AIP) és AIP Modified (módosított, könnyített AIP)

Ezentúl két verziója lesz az eliminációs fázisnak, amit AIP Core eliminációnak és AIP Modified eliminációnak neveztek el.

Az eredeti protokoll, amelyet az orvosi tanulmányokban és az eredeti AIP irodalomban használtak, nem változik, és mostantól AIP Core Elimination-ként lesz ismert. A szándék az, hogy megőrizzék az eredeti protokollt a kutatási összehasonlításhoz és olyan betegek vagy ügyfelek számára, akiknek vagy szigorúbb megközelítésre van szükségük, vagy könnyen alkalmazhatják azt (támogatás, pénzügyek vagy idő miatt).

Az új protokoll, egy kevésbé szigorú és hozzáférhetőbb AIP Modified Elimination-ként lesz ismert. Ez az új protokoll tartalmazza azokat az élelmiszereket, melyek a tapasztalatok alapján jobban tolerálnak az autoimmun állapotban érintettek. Ezek az alapanyagok a várakozások szerint leegyszerűsítik az autoimmun protokoll mindennapi életünkbe való integrálását és költséghatékonyabb lesz. 

Alapvető különbség a módosított AIP eliminációban hogy a szigorú AIP eliminációhoz képest maradnak az alábbi élelmiszerek: 

  • rizs
  • álgabonák: quinoa, amaránt, köles, hajdina
  • ghee (tisztított vaj – tejfehérjementes)
  • hüvelyesek (kivéve a szója és a földimogyoró)
  • magok (beleértve a kakaó és a kávé), (a diófélék nem ide tartoznak!)

Melyik protokollt válasszuk?

Ezután felmerül a kérdés, hogy melyik protokollt kellene választania annak, aki elindul a a gyulladáscsökkentés útján. Ez sok mindentől függ!

Az AIP célja mindig is az volt, hogy megtalálja a legkevésbé korlátozó étrendi megközelítést, amely a legjobb egészségi állapotot eredményezi minden egyes személy számára. Ebben a tekintetben a Módosított AIP ideális kiindulási pont a legtöbb ember számára, mivel költséghatékonyabb, egyszerűbb és megengedőbb, de még mindig eltávolítja a potenciálisan problémásabb ételeket. Ideális esetben a Módosított AIP eléri a kívánt eredményt, a gyulladás csökken és az autoimmun tünetek intenzitása csitul, majd a személy áttérhet a visszevezetős fázisra.

Van azonban néhány helyzet, amikor érdemes a szigorú (Core) AIP-t választani kezdetnek. Például IBD (gyulladásos bélbetegség) esetén, ahol a kutatások szerint a szigorú eliminációs fázisnak jó esélye van elérni a gyors javulást. Vagy lehet, hogy más olyan állapotban vannak, amely potenciálisan komoly, és nagyon motivációt adnak a szigorúbb kezdéshez. 

Összefoglalás és zárszó (saját vélemény):

Az azért látszik, hogy nagyon amerikai szagú ez az állásfoglalás, de abszolút van létjogosultsága a mentori tapasztalataim alapján. Az, hogy ezt tudományos kutatások támasztják alá, külön megerősítő erejű.
Örülök a könnyítésnek is, mert sokan nem tudták betartani a szigorú AIP keretrendszerét. Ez nagy segítség sokaknak. Sok az információ és az idő majd árnyalja az egyes esetekre vonatkozó alkalmazást is. 

Talán a legfontosabb kérdés, hogy ki melyik irányt válassza? 

Erre a válasz az, hogy attól függ milyen gyökérokai vannak az autoimmun állapotnak vagy, hogy mennyire magas a gyulladás mértéke a szervezetében. Amíg nem méred fel, hogy milyen háttérfolyamatok húzódnak a gyulladás és a tünetek mögött, amíg nem látod, hogy mely funkcionális területek vannak kibillenve az egyensúlyból addig nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik irány is a legjobb neked.
A személyre szabás eddig is nagy szerepet játszott a mentori munkában. Az előzetes állapotfelmérés és a funkcionális oknyomozás mindig megelőzi az életmódváltoztatás lépéseit, mert azok függvényében teszünk lépéseket az egészségesebb életmód felé.

Tehát mielőtt döntesz az irány felől, derítsd ki a tüneteid háttértörténetét!


Ha bármi kérdésed felmerül keress nyugodtan!

Add A Comment