öngondoskodás autoimmun állapotban

Az öngondoskodás 3 lépése autoimmun állapotban

Ismerős neked az az érzés, amikor mindenre figyelsz magad körül: a gyerekre, a munkára, a háztartásra, a párodra, a főzésre és még az ezernyi megoldandó dologra, ami egy nap felmerül, de magadra már nem jut elég energia, odafigyelés és törődés? 

Hol állsz te a saját fontossági listádon? És a legfontosabb…Miért fontos ez különösen autoimmun állapotban érintettként, hogy foglalkozz ezzel a kérdéssel? 

Tarts velem és engedd, hogy ez az üzenet megtaláljon téged, mert nagyon fontos a szemléletváltás ezen a területen.

Az öngondoskodás fontossága autoimmun állapotban

Nőként számos feladatot láthatunk el: anyák vagyunk, feleségek, ápoljuk idős szüleinket, helytállunk a munkahelyünkön, visszük a háztartást és a családunk élelmezését, esetleg közösségekben életében veszünk részt. Számítanak ránk helyt kell állnunk.

Különösen igaz ez, ha autoimmun állapotban vagy érintett, mert számos olyan tünet keseríti meg az életed, ami miatt a helytállásod ezeken a területeken csorbul. A krónikus fáradtság miatt nem tudod ellátni a feladataidat, a pánikrohamok miatt nem tudsz kimenni az utcára, az emésztési problémáid miatt élvezhetetlenné válnak a baráti együttlétek, az izületi fájdalmak miatt még szemét levitele is egy lehetelen feladatnak tűnik és még sorolhatnám nagyon sokáig a példákat, sajnos. 

Az autoimmun tünetekkel való együttélés során az öngondoskodás még fontosabbá válik. Ahhoz, hogy képesek legyünk gondoskodni a családunkról és más kötelezettségeinkről, először magunkkal kell törődnünk. Ne felejtsük el, hogy ha nem vagyunk egészségesek és kiegyensúlyozottak, akkor nem tudunk hatékonyan és teljes mértékben részt venni a saját életünkben. 

Nem tudjuk odaadni magunkat és a segítségünket másoknak, amikor üresek vagyunk és amikor legyűr minket az autoimmun állapotokban oly gyakori tünet a krónikus fáradtság.

Mondok egy nagyon szemléletes példát, ami nekem nagyon sokat segít, amikor elsodor az élet:

Amikor repülőn utazol és kiesik az oxigén maszk, akkor azt kérik, hogy először magadnak tedd fel és utána segíts a gyerekeiden, utastársaidon, mert oxigénhiányos állapotban nem tudsz segíteni annak, aki nem tudja magának feltenni egyedül.

Ez annyira jól szemlélteti, hogy mit kell tennünk! 

Ahhoz, hogy jobban legyél, el kell fogadnod, hogy energiát, időt és pénzt kell magadra fordítanod és ezt megérdemled! Megérdemled, hogy energikusabb és egészségesebb önmagad légy akár fizikailag, akár mentálisan. Az egészségedbe most befektetett idő hosszabb, egészségesebb és teljesebb életet jelent majd. Több energiát, odafigyelést és motivációt fog jelenteni az életed minden területén. Sőt, akár teljesen megváltoztathatja az életszemléletedet is. 

A tudatalatti hatalma

Persze, majd a tudatalattid, ami a berögződött szokások rabja jól be fog szólni (ha ezt nem teszi meg más a környezetedből), hogy önző vagy! Hogy lehet az, hogy zöldturmixokkal pepecselsz, miközben egy nagy adag túróstészta meg is oldaná a kajaproblémát fele annyi idő alatt, te meg mehetnél ablakot pucolni.. Azt persze a tudatalattid nem gondolja végig, hogy a túróstésztától 2 napig hasmenésed lesz, tehát rosszul is vagy és még az ablak se lesz megpucolva.

Az öngondoskodás nem önzés, hanem az, hogy képes vagy jobban törődni magaddal, hogy aztán erősebben tudj támogatni másokat. Egy egészséges NŐ az egyik legnagyobb ajándék, amit a családodnak, a karrierednek, a szüleidnek, a környezetednek adhatsz.

Amikor kísértést érzel, hogy „önzőnek” érezd magad, mert időt szánsz arra, hogy gyógyulj és ápold magad, akkor emlékeztesd magad arra, hogy az az idő nem csak rólad szól, hanem azokról az emberekről is, akiket szeretsz. Azáltal, hogy magadat helyezed az első helyre, a jövőjükbe fektetsz be!

3 lépés, mely segít az öngondoskodásban

Lehet, hogy most azt mondod, könnyű ezt mondani, de megvalósítani már szinte lehetetlen. Hoztam 3 nagyon egyszerű lépést, ami segíthet elindulni az úton:

  1. Tervezd be! Gondold végig, hogy napközben mikor lenne fél órád arra, ami kikapcsol. Például ebéd utáni fél órában végre elkezded azt az érdekes regényt, ami a polcodon vár. A lényeg, hogy tartsd is magad az elzetvezett időponthoz. Itt találsz pár ötelet, ami segít a lazításban.
  2. Kérj segítséget! Az öngondoskodás egyik nagyon fontos eleme az, hogy tudj segítséget kérni, ha nem megy egyedül! akár a háztartásban, főzésben, a gyerekek körüli teendőkben vagy az életmódváltásban.
  3. Az énidő ne az alvás rovására menjen! Nagyon könnyű belecsúszni, hogy csak akkor szánunk időt magunkra, ha már mindenki el van rendezve és alszik. Csábító ilyenkor a csend és a nyugalom, de az az igazság, hogy az alvás a legnagyobb jó, amit magaddal tehetsz! 

Ezzel a három apró lépéssel el tudod kezdeni visszakedveskedni magadat a vitalitásba. Formáld magadra és próbáld ki!

Köszönöm, hogy velem tartottál.

Legyél kedves magadhoz és tedd fel magadnak azt az oxigénmaszkot, hidd el, megéri! 

Ha inkább meghallgatnád, amit mondok (videó-6 perc)

Szeretnéd visszaszerezni a vitalitásodat és autoimmun állapotban érintettként teljes életet élni? Elkezdenéd az autoimmun protokoll étrendet, de azt sem tudod, hol kezdj és kinek higyj? Túl sok az ellentétes információ a témában?
Autoimmun mindennapok életmódprogramomban segítek, hogy újra egyensúlyba kerülj, hogy jól csináld az AIP-t és a gyulladáscsökkentő életmódot. 

Add A Comment