autoimmun diagnózis

Autoimmun diagnózis: ítélet vagy fordulópont?

Amikor kapsz egy autoimmun diagnózist, az ijesztő és kétségbeejtő. Tájékozatlannak és összezavarodottnak érezheted magad a betegséggel és a jövővel kapcsolatban.
Ezzel a (kétségkívül száraz, de hasznos információkat adó) bejegyzéssel szeretnék neked utat mutani és amikor végigolvastad  akkor meg fogod tudni válaszolni, hogy NEKED az autoimmun diagnózis ítélet vagy egy fordulópont.  

Az autoimmun betegségek korunk néma járványa, világszerte több száz millió ember küzd autoimmunitással és napjainkban száznál is több autoimmun betegség ismert. Annak ellenére, hogy ennyire sok fajtája ismert, a kiváltó ok ugyanaz: az immunrendszer alapvető működési zavara.


Autoimmun diagnózis

Ha ezt a blogbejegyzést olvasod, akkor valószínűleg te vagy valamelyik szeretted ebben az állapotban érintett. Tudd, hogy nem vagy egyedül ebben a harcban, nagyon sok sorstársad van! Élj bármilyen autoimmun betegséggel, legyenek bármilyen tüneteid is, az összeköt minket, hogy a szervezetünk és az immunrendszerünk, amelynek a feladata az lenne, hogy megvédjen minket a betolakodóktól,  ránk támad, és a fehérjéinket, sejtjeinket és szöveteinket támadja meg.

Hogy mely fehérjéket, sejteket és szöveteket támadja meg, az határozza meg az autoimmun betegséget és annak tüneteit. Ha te Hashimoto szindrómában vagy érintett, akkor a pajzsmirigyedet támadta meg az immunrendszered és hullik a hajad, indokolatlanul hízol vagy krónikusan fáradt vagy. Ha rheumatoid arthritisben szenvedsz, az ízületek szövetei vannak támadás alatt és fájdalmaid vannak. És még sorolhatnám a végtelenségig.

Mi állhat az immunrendszer megbolondulása mögött?

Kis részben a genetikai hajlam vezet az autoimmun állapotok kialakulásához, azonban sokkal kisebb mértékben – körülbelül egyharmad részben- járul hozzá a betegség kialakulásához, mint ahogy azt korábban gondolták.
De mi az a tényező a genetikai hajlam mellett, ami ennyire határozottan segíti elő az autoimmun öntámadás kialakulását az elmúlt évtizedekben?
A környezetünk, táplálkozásunk, az életmódunk, a szokásaink és a gondolkodásmódunk, egyszóval az “epigenetika” az, ami alapvetően befolyásolja, hogy kialakul-e az autoimmun betegség. Egyértelművé vált az elmúlt években, hogy a környezeti tényezők határozottan fontos szerepet játszanak az autoimmun betegségek kialakulásában.

A krónikus gyulladás

Amikor az immunrendszerünk megbolondul és saját maga ellen fordul, akkor a háttérben az esetek többségében megtalálható a krónikus gyulladás. Ez a gyulladás egy állandó jellegű és romboló gyulladás nem úgy, mint az akut “testvére”, ami akkor segít nekünk, amikor megtámad minket egy vírus vagy egy izomsérülést vagy sebet kell gyógyítani. A krónikus gyulladás folyamatos károsodást okoz a szöveteinkben és a szerveinkben, hosszú távon pedig az autoimmunitás kialakulásához vezet.

Gyógyítható-e az autoimmun betegség?

Orvosi szempontból az autoimmun betegségek általában nem gyógyíthatók, de a remisszió elérhető, ami lehetővé teheti, hogy visszaszerezd a vitalitásodat, az energiádat, csökkentsd a tüneteid intenzitását és teljes életet tudj élni (Palanisamy, 2023).

Ítélet vagy lehetőség?

Ha a genetikai örökségedre fogod a kialakult autoimmun állapotodat, akkor az egy áldozati szerep és a diagnózis egy valódi ítélet, de van egy másik kerete is ennek a képnek.
Ha elfogadod azt, hogy az epigenetika, tehát a környezeti tényezők, az életmódod, a táplálkozásod és a gondolkodásmódod hatással van a szervezetedre, akkor meglátod ebben a megoldási lehetőséget is. Hiszen azok az életmódbeli  lépések, amelyek elhoztak téged ebbe az állapotba vissza is tudnak vinni oda, ahol még egészséges voltál és jól érezted magad, csak egy egészen más úton: más életmóddal, táplálkozással,  gondolkodásmóddal.

autoimmun vitalitás


A jó hír, hogy ezeket a környezeti faktorokat valójában te irányítod. Tudod, hogy mi a legjobb az egészben? Hogy az irányítás a kezedben van. Ha beleteszed a magad részét és megadod magadnak azokat a dolgokat, melyek segítik a regenerációdat, ezzel párhuzamosan kiiktatod azokat, melyek tovább szítják a gyulladás mértékét, visszaszerezheted a vitalitásodat, csökkenhetnek a tüneteid és olyan életet tudsz élni, melyet szeretnél.
Ezen a pontod a te felelősséged, hogy eldöntsd tehát: ítélet vagy egy új élet lehetősége az autoimmun diagnózisod?

Milyen lehetőségeid vannak?

Az epigenetika, a környezeti faktorok megváltoztatására a gyulladáscsökkentő életmód a legalkalmasabb módszer. Ez a holisztikus és funkcionális szemlélet segít az autoimmun állapotok mögött meghúzódó krónikus gyulladást csökkenteni. A krónikus gyulladás csökkenésével pedig az autoimmun öntámadás és a tünetek intenzitása is csökkenhet vagy el is tűnhet és a betegség remisszióba kerülhet. A gyulladáscsökkentő életmód hatásosan tudja kiegészíteni az orvosi terápiákat elősegítve ezzel egy tünetmentes és teljes élet elérését.

Szeretném, ha tudnád, hogy nem kell belesimulnod egy tünetekkel teli életbe, tudsz tenni ellene! Vedd vissza az irányítást az autoimmun állapotod felett és élj teljes életet!

Megkérdeztem számos lányt, nőt, anyát, nagymamát, akik hozzám fordultak segítségért, miért szeretnék a gyulladáscsökkentő életmód segítségével a tüneteik intenzitását csökkenteni?
Hozok pár példát: “szeretném, ha nem kellene több betegszabadságot kivennem”, szeretnék újra túrázni, de most mindenem fáj”, “szeretnék energikus anyja lenni a gyerekemnek és nem egy állandóan fáradt zombi”, “szeretnék újra párt találni”, “jó lenne úgy kimenni az utcára, hogy nincs pánikrohamom”, “szeretném felnevelni a gyerekeimet és nem az egészségemen aggódni állandóan”, “szeretnék hosszútávon kevesebb pénzt költeni gyógyszerekre”. 

Erős és erőt adó mondatok ezek olyan nőktől, akik egy új élet fordulópontjaként tekintettek az autoimmun állapotukra. Adjon neked is erőt és motivációt ez a pár mondat! 

Fontos információk a végére

A gyulladáscsökkentő életmód és az orvosi kezelés nagyon hatásosan kiegészíti egymást, azonban a gyulladáscsökkentő életmód NEM helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést.
Az általam átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. A leírt információk a saját ismereteim és tapasztalataimat tükrözik, melyeket az olvasó a saját felelősségére használ. Az ismeretek egyéni alkalmazása és értelmezése kizárólag az olvasó felelőssége. Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét. Ha egészségügyi ellátásra van szükséged autoimmun betegként fordulj az orvosodhoz!

További cikkek

Ha szeretnél még a témában olvasni ajánlom ezeket a bejegyzéseket is:

A legjobb dolog, ami történhet veled, ha autoimmun állapotban vagy érintett: a gyulladáscsökkentő életmód

3 lépés, ami ahhoz kell, hogy visszaszerezd a vitalitásodat, még akkor is ha most még úgy érzed, lehúznak az autoimmun tünetek

Add A Comment