hormonegyensúly

Répasaláta és a hormonegyensúly

Női hormonegyensúlyunk kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünkben és jólétünkben. A modern életstílus és környezeti hatások azonban gyakran kihívások elé állítják ezt az egyensúlyt. Az ösztrogén-dominancia a női problémák nagy részéért felelős állapot, mely szinte népbetegséggé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. 

A hormonális problémák nagyon gyakran gyökérokai, de a legtöbbször következménye is az autoimmun állapotoknak. Ezért nagyon fontos a hormonrendszerünk egyensúlyának visszaszerzése. 

Xenoösztrogének és fitoösztrogének:

Nap mint nap ki vagyunk téve olyan szintetikus anyagoknak, melyek az ösztogénhez hasonlóan viselkednek a testünkben ezáltal hozzájárulnak a hormonfelboruláshoz. Ilyen anyagok a sminktermékek, parfümök, tisztítószerek, műanyagok és rovarirtószerek.
Bizonyos élelmiszerek, például a szója pedig növényi eredetű fitoösztrogéneket tartalmaznak, melyek szintén kívülről bejutattva a szervezetünkbe káros folyamatokat indíthatnak el a hormonháztartásunkban.

A magas ösztrogén szint kóros folyamatok elindítója lehet. Női betegségek sokaságának és az autoimmun gyulladás hozzájáruló faktora lehet. Emiatt kiemelt fontosságú a hormonháztartás egyensúlyba hozása. 

Számos stratégiát tudunk alkalmazni, ha a funkcionális oknyomozás során azt látjuk, hogy a tüneteid mögött a hormonok felborulás (is) közrejátszik és ebben a posztban hozok egy kezdő, de nagyon hatékony stratégiát, ami segít elindulni az egyensúly felé vezető úton: 

De mielőtt rátérnénk a konkrét receptre, egy kis tudományos háttér:

Dr. Ray Peat, biológus a hormonrendszer kutatása során azt találta, hogy a nyers répa javítja a progeszteron, az ösztrogén és kortizol arányát, így jótékony hatással van a hormonháztartásra. Ezenkívül megállapította, hogy három egymást követő napon egy darab nyers sárgarépa elfogyasztása jelentősen csökkentheti a testben lévő felesleges ösztrogén mennyiségét.

Kutatásai során kiderült, hogy a nyers sárgarépában olyan különleges rostok vannak, amelyek kötődnek a belekben lévő toxinokhoz, köztük az ösztrogénhez és kivezetik azokat a szervezetből a széklettel együtt.
Készült egy másik kutatás is, mely szerint 200 gramm sárgarépa 3 hétig tartó fogyasztása után a vér koleszterinszintje 11%-kal csökkent, míg a széklet térfogata 25%-al nőtt (Robertson et. al., 1979)

Dr. Peat kifejlesztett egy receptet. Ez a recept szerinte a leginkább hatásos a káros ösztrogén kivezetésében. Ezek szerint a répát nyersen kell fogyasztani, reszelve kókusz vagy olívaolaj és ecet társaságában, miniumum 3 egymást követő napon.

Hormonegyensúlyozó répasaláta recept:

hormonegyensúly

Ez egy alaprecept, energia és kreativitás függvényében szofisztikálható. Lehet tenni bele zöldfűszereket. Nagyon jól illik hozzá a petrezselyem, kapor és a koriander. Lehet mellé reszelni más zöldségeket is, retek, cékla vagy alma jól illik hozzá. 

Néhány gondolat a fogyasztásával kapcsolatban:

Nem csak a répa, hanem az összes zöldség segít abban, hogy a toxinok távozni tudjanak a szervezetünkből. Ennek egyik nagyon fontos transzport útvonala a bélrendszer. Minél több rostot, tehát zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk annál könnyebben tud a vastagbél megszabadulni a méreganyagoktól. Az AIP-ben ezért is figyelünk oda, hogy a tényérunk fele zöldség legyen.
Csak répasaláta fogyasztásával senki nem fog eljutni a hormonális egyensúlyba. Ehhez rengeteg más lépés szükséges még. Az Autoimmun Mindennapok Életmódprogram 5 pillérének a stratégiái biztosítják az egyensúly felé vezető utat. 

Érdekel az autoimmun protokoll étrend? Akkor töltsd le az Autoimmun protokoll START című kiadványomat, amely segít eligazodni a kezdeti lépésekben. Kattints a képre és töltsd le a saját példányodat!

AIP kiadvany banner

Add A Comment