Go Back

Nomato szósz

A paradicsomszósz tökéletes helyettesítője, paradicsom nélkül!
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 35 minutes
Fogás Alaprecept
Konyha Szigorú AIP

Hozzávalók
  

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy hagyma darabolva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 100 g zellerszár
  • 150 g sütőtök
  • 1 közepes cékla
  • 1 teáskanál szárított kaukkfű
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 2 teáskanál
  • ½ dl vörösborecet
  • 1 teáskanál méz (Cukorleszokás időszakában hagyd ki!)
  • ½ liter szűrt víz

Elkészítés
 

  • Hámozd meg és vágd kisebb darabokra a zöldségeket!
  • Hevíts olívaolajat közepes lángon egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban. Pirítsd a hagymát, fokhagymát, répát, zellert és sütőtököt 4-5 percig, gyakran kevergetve. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne tapadjon le.
  • Amikor a hagyma kezd áttetszővé válni, add hozzá a céklát, a sót és a szárított fűszereket, és pirítsd további 1-2 percig.
  • Add hozzá a vizet és párold, amíg a zöldségek puhák lesznek.
  • A végén add hozzá a vörösbor ecetet és a mézet, ezután már ne forrald tovább!
  • Hagyd egy picit hűlni, majd turmixold le botmixerrel a turmixszal.

Megjegyzés

Tapasztalataim szerint a vörösborecet a legjobb hozzá, de ha nincs otthon az almaecet is megteszi. 
A méz kiegyensúlyozza az ízeket, egy kis evőkanálnyi ebbe az adagban eltűnik, de ha te most az aktív cukorleszokás szakaszában vagy, akkor hagyd ki a mézet a receptből!