Mikor elkezdtem az autoimmun protokoll szerint étkezni, akkor amerikai honlapokról szedegettem össze az információkat és nagyon örültem volna, ha ezt az 5 dolgot valaki elmondja. Gyorsabban fejlődtem volna és nem futottam volna bele olyan zsákutcákba, amik megnehezítik a gyulladáscsökkentést és ezáltal a gyógyulást. 


  1. hiba amibe belefutottam, hogy azt hittem ez az út csak az étkezés megreformálásáról szól

Belevetettem magam a megszerzett információk alapján, de továbbra sem feküdtem le időben, nem foglalkoztam a stresszkezeléssel. Külföldön éltünk, akkor még 2 kisgyerekkel és teljesen le voltam terhelve és az én külön étkezésem nagyon megterhelt még akkor is, ha nagyon lelkesen csináltam.
Azóta már tiszta, hogy az étkezés csak az egyik pillére a gyógyulás felé vezető útnak. Ott van mellette még az alvásrendezés, stresszkezelés, létfontosságú mikrotápanyagok pótlása és az okos testmozgás is. Ezekkel a területekkel ugyanolyan intenzitással érdemes foglalkozni, ahhoz, hogy újra vitalitásba kerüljön a szervezetünk. 

2. hiba, hogy azt hittem, ha már az étrendemen változtattam, akkor kezdjünk el futni is.

Ha mozgás, akkor futás (nem tudom miért volt ez a kapcsolat a fejemben…). Azonban az én gyulladásban levő szervezetem egyáltalán nem volt felkészülve arra, hogy egy ennyire megterhelő mozgásformát műveljek. Az autoimmunitásban érintettek nagy része nem tolerálja jól azokat a mozgásformákat, melyek megterhelik a szervezetet, amelyek túl sok stresszhormont szabadítanak fel bennünk.
Sokkal jobban jártam volna, ha pilatest, jógát vagy a sétát választom, de hát én félmaratonra készültem, na.

3. hiba az étkezésemben volt: nem fogyasztottam elég szénhidrátot.

Ettem zöldségeket, de kevés keményítőset és ez szénhidrátdeficitet okozott, amitől visszajöttek a gyulladásos tüneteim.
(Természetesen az egyéni preferencia, hogy mennyi szénhidrátra van szüksége valakinek, ez a saját tapasztalatom csupán).

Ha nem szeretnél beleeseni a tipikus hibákba és szeretnéd, hogy valaki fogja a kezed az úton, amit megkezdtél a vitalitás felé, akkor keress bizalommal.